BejelentésDél-Alföldi Művészeti Kör
"Minden művészet: világmodell. Az "egészről" készült híradás." (Pilinszky János)

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Üzenőfal


Név:

Üzenet:

Burkus József

Hódmezővásárhelyen egy tanyán élek. A feleségem és rokonai itt születtek, itt élnek és dolgoznak. Ehhez a vidékhez ez a kötődésem. Magam hegyvidéki ember vagyok, de a sors ideküldött. Mára eggyé váltam a tanyámmal. Már nem tudom én hajladozom-e, vagy mellettem az akácfáim, mint ahogyan azt sem, hogy a szél simogat, vagy én borzolom láthatatlan, végtelen hosszú tincseit. Nincs televízióm, s nem követem a híreket. A napi újságírásból rég kivonultam. Ez a létforma biztosítja számomra az alkotáshoz szükséges autarkiát. Írok és festek, festek és írok. Minden embernek van egy létállapota, ahonnan a legtisztábban látja bonyolult kontextusait. Nekem az egyedüllét. Itt a napfény terhe és a sárgravitáció között - félúton Istenhez.

Burkus József művei, festményei: Akinek fény zúdul a nyakába, angyallá változik, 50x85 cm, olaj Festmény, 50x85 cm, olaj, vászon Kartongép

Amikor a gép kényszer leszáll a főtéren, meglepődöm. Átpréselem magam a köréje gyűlt tömegen. Szinte felkiáltok – annyira hihetetlen. A gép kartonpapírból van, a kiszálló utasok rongybábuk, és csak az erős szél mozgatja őket. Szaguk jellegzetes. Nincsenek sérültek, vagy legalábbis nem tudunk róluk, a gép is sértetlennek tűnik. Lassan mindannyian megnyugszunk. Landolt, hát landolt - szükségből. Kétségtelenül szokatlan eset a mi városunkban. Meg az utasok is… mintha nem lenne testük. Vagy más, mint a miénk? Nem tudom eldönteni. Rebesgetnek mindenfélét, hogy vér is van, rengeteg vér, csak láthatatlan, mert színtelen és légnemű. Másnap az egész város tele van papírrepülőkkel. Színesek és aprók. A gyerekek hajtogatják és reptetik. Séta közben kalapomon landol az egyik. Gazdája sehol.

Tétovázik, mint minden alkalommal

A ló hosszú lábú, kisfejű, sötétbarna és feltűnően gonosz tekintetű. Egymással szemben állunk a járdán, jól láthatóan a felettünk lévő ostorlámpa fényében. Azonban ez most lényegtelen, mert későre jár, a Fő utca üres. Utoljára jó fél órája láttam egy hajléktalant, a szobor felé tartott. Akkor nem volt még itt az állat. Hogy mikor találkoztunk először, arra már nem emlékszem, de jól ismerjük egymást. Mélyen a szemembe néz, majd lassan remegni kezd szája körül az érzékeny, szőrös bőr… egyre hevesebben… az extázisban rángatózó pofáját szétfeszíti és vicsorít. Fogai feketék, és fényesek a nyáltól. Felém kap, reflexből elhajolok, mint jó bokszoló a ringben, így csak levegőt harap. Nem hallatszik a fogak csattanása. Tétovázik, mint minden alkalommal, de még egyszer most sem támad… lólajhár mozdulattal fordul el, átliheg a túloldalra. Ellenkező irányba indulunk. Lépteit sohasem hallom. - Rágyújtasz?

Szarvas a városban Nyár van és délután, zsúfolódunk a járdákon. Az úttest üres. Összeszorít a meleg. Izzadó, lenge ruháink össze-össze érnek. Beszélgetünk, én többnyire csak figyelek. Szarvast látok, közöttünk liheg. A furcsa, hogy hátrafelé lépeget a Fő tér irányába, fajtájára egyáltalán nem jellemző lassúsággal. Megbámuljuk, mint a visszafelé játszott néma filmeket. Egy szarvas az utcán!? A tér közepén egy lépcsős szökőkút áll, vízszikrái áttetszők. Az állat, szemmel láthatóan, ügyel minden lépésére. Még mindig hátrafelé, a kút irányába halad. Rajta kívül, minden mozdulatlan. A vad eléri az első lépcsőfokot, patája koppan, hallhatóan. Most sem néz hátra, föltolat a ragyás kőpárkányra, föl a kiszáradt vízsugárra…. Az újság utolsó oldalán ez áll, idézem: Szökőkúttal gazdagodott városunk. A szoborkompozíció úgy illeszkedik a Fő tér összképébe, mintha ezer éve állna ott.. Mintha ezer éve.


Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Veres Dániel [ 2013-07-15 22:47 ]

Én azt a Burkus Józsefet keresem,aki 1980-89 között a Fót-i Gyeri. területén lakott és ott dolgozott.Ha Te vagy az,kérlek jelentkezz a fenti e-mail cimemen,vagy a 0620 5633261 tsz.-on.köszi:V.D.Jagi [ 2010-10-03 04:21 ]

Isten hozott nálunk József. :)

Üdv, JagiBakos Erika [ 2010-09-25 10:41 ]

Szeretettel üdvözöllek József!Zanami [ 2010-09-23 14:49 ]

Üdv Jó!

Érdekes vagy. Hol lehet belőled többet látni?Mygan [ 2010-09-23 13:06 ]

Üdvözöllek József!Annamari [ 2010-09-23 10:49 ]

Kedves József.
Tetszenek a látomásszerű írások.
A festett képek pedig sejtelmesek, nem mutat, de mégis láttat.
Szépek, élő színek.
Üdv, és szép napot:)Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!